Als logopedisten houden we ons bezig met het onderzoeken en behandelen van problemen in de communicatie. Je kunt daarbij denken aan: het niet goed uit kunnen spreken van letters, moeite hebben met het goed formuleren van zinnen of het goed kunnen begrijpen van een verhaal. Ook een hese stem of stotterend spreken kan ervoor zorgen dat een gesprek niet prettig verloopt.
De oorzaken voor problemen in de communicatie kunnen op verschillende vlakken liggen. De logopedisten kennen daarom verschillende behandelgebieden, namelijk; stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Daarnaast beschikken onze logopedisten over voldoende expertise om ook lees- en spellingproblemen te behandelen.
Stemklachten, wat kan ik me daar eigenlijk bij voorstellen? Stemklachten uiten zich op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een wegvallende stem, een hese of schorre stem. In alle gevallen is het niet prettig en soms zelfs slecht voor je stembanden.
We spreken in de logopedie van ‘afwijkende mondgewoonten’ wanneer de mond-, tong- en lipspieren afwijkende bewegingen maken. Voorbeelden van afwijkende mondgewoonten zijn open- mondgedrag, afwijkend slikken (tongpersen) en duimzuigen.
Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keelgebied nauw samenwerken. Als één van deze spiergroepen niet goed werkt, kun je je verslikken. Ook kun je hierdoor moeite hebben met kauwen en/of met het verzamelen van voedsel in je mond. Slikproblemen kunnen lichamelijke gevolgen hebben zoals ongewenst gewichtsverlies of een longontsteking.
Als je niet altijd verstaanbaar bent voor je omgeving, kan logopedie therapie een groot verschil maken. Voorbeelden van spraakproblemen zijn: articulatieproblemen, stotteren, broddelen en een vertraagde spraakontwikkeling.
Wanneer je problemen ondervindt met ‘taal’ kan het soms heel lastig zijn om te communiceren met de wereld om je heen. Logopedie kan dan een uitkomst bieden!